fogadalma az volt, hogy nem sütizik, nem cukrozik, ilyen téren nem bűnöz, annak azt javaslom, hogy nézzen vissza máskor és ezt itt lent ne olvassa. Viszont akiknek szabad, azoknak álljon itt egy recept, ami hát húúú. Alapból citromos (lemon drizzle) receptnek kaptam a agyagozóstanáromtól, de ma reggel megsütöttem* szilvásan. Egyetlen szilvafánkról az ember leszedte a szilvát, majd kimagozta és elcsomagolta télire, és lám, itt a tél. És szerencsére jópár zacskó szilva, mert a jövő hétvégén tanítvány jön, ezt kapja. Aztán elmegyek Yorkshire-be, ezt viszem. Majd vendégek jönnek, ők is ezt kapják. Tessék:
300g vajat keverj ki 300g cukorral. Majd keverj bele 4 tojást, egyesével, aztán 200ml tejet. Egy tálban keverj össze 300g lisztet, sütőport, ha a citromos megoldás lesz, akkor három citrom reszelt héjjját. A lisztesrészt keverd össze a vajasrésrésszel, aztán sütőbe vele és 170 fokon 30 perc alatt finomra sül. A citromos verziónál, sütőből ki, majd összekeverni 100g cukrot a három citrom levével és azzal leborítani. Szilvás verziónál nincs citrom, hanem a szilvákat belekevertem a masszába, mielőtt ment be a tepsibe.
Hát nem zsír és cukormentes, bocsánat.
*nem szoktam ám én reggel sütni, de ma én tartottam a kávéreggelt a faluházban, így az évre le is tudtam magam, pikkpakk.